lørdag den 5. januar 2013
Charlotte Corday
Charlotte Corday, (27. juli 1768 – 17. juli 1793), i starten af den franske revolution.
Hendes Største Bedrift.
Charlotte Corday begyndte allerede i 1789 at overveje at dræbe Marat, der da havde ladet 22 girondinere arrestere. Den endelige beslutning om drabet tog hun, efter at kong Ludvig 16. blev henrettet (21. januar 1793), og efter at Marat blev fordømt af en ledende girondiner, Jacques Pierre Brissot.
Den 9. juli rejste hun fra Caen med *Levnedsskildringer af Plutarch i bagagen. Hun ankom til Paris den 11. juli ved middagstid og indlejede sig på Hotel de Providence. hun fandt hurtigt ud af at, at Marat opholdt sig hjemme. (Marat varetog de fleste af sine pligter fra et badekar, fordi han led af en ondartet hudsygdom).
Om aftenen den 12. juli skrev hun på hotellet sin Adresse til de franske venner af lovene og freden. I den forklarede hun sine handlinger og opfordrede med stor kraft sine landsmænd til at rejse sig mod tyranniet. Denne henvendelse lå gemt i hendes tøj.
Hendes Bagrund.
Hun blev født i den lille by Saint-Saturnin-des-Ligneries i Normandiet som medlem af en fattig, aristokratisk familie og havde fire søskende. og en grandonkel på hendes mors side som hun beundrede.
Efter hendes mors død blev hun som 13-årig indskrevet i klosterskolen.
Hun havde altså gået i en katolsk skole, men selvom hun officielt bekendte sig som katolik, gik hun lidenskabeligt ind for den franske revolution og dens forsøg på at afkristne Frankrig. Samtidig var hun begejstret tilhænger af det moderate parti *girondinerne, som havde flertal i Nationalforsamlingen. En del *girondinere var på grund af forfølgelser flygtet til Calvados, hvor de holdt møder, som
Charlotte Corday overværede; hun var derfor altid velorienteret om revolutionens hovedpersoner.
*Levnedsskildringer
=skildring af de vigtigste begivenheder og hændelser i en persons liv
*attentat
=drab eller forsøg på drab af politiske grunde.
*girondinerne
=en gruppe af unge advokater og litterater uden stor social position, oftest en flok smukke veltalende mænd som kunne indsmigre sig hos alle og enhver
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar